Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i smaczne ciasto, którego przygotowanie nie wymaga użycia miksera. Smakiem przypomina szarlotkę, jednak dzięki mascarpone ciasto ma specyficzny zapach i smak.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło i mascarpone. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części – jedną mniejszą, drugą większa.
Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę (ok. 20x25 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch tego ciasta układamy pokrojone jabłka (w połówki lub ćwiartki – wedle gustu). Posypujemy je obficie cynamonem oraz odrobiną cukru wanilinowego. Na wierzch kładziemy mniejszą część ciasta (rozwałkowaną lub stratą na tarce).
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut (aż będzie złociste) w temperaturze 175 stopni.