Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowo-budyniowe na kruchym cieście

Ciasto jabłkowo-budyniowe na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6945

Dodano:

Odsłon: 374

Ciasto z jabłkami i masą budyniową. Masze ulubione.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • -250 g.masła -1 szklanka cukru -3 żółtka
  • -3 łyżki kwaśnej śmietany -1 cukier waniliowy
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 kg.mąki
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 i 1/2 l.mleka -8 łyżki cukru -4 budynie waniliowe
  • OWOCE: 1,5 kg. jabłek
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem, żółtkami i śmietaną.Przesiać mąkę z proszkiem, rękoma rozdrobnić na gruby żwirek.Trzecią część odsypać na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 23x36.

  2. Jabłka obrać, pokroić na cząstki i ułożyć jeden obok drugiego.

  3. Ugotować budyń, trochę przestudzić i zalać jabłka.

  4. Następnie tą druga cześć ciasta rozkruszyć na budyniu.

  5. Piec w 175 * ok. 50-60 min.

  6. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń