Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Jagodowy Miętusek

Ciasto Jagodowy Miętusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 8782

Dodano:

Odsłon: 551

Idealna chwila słodkości, którą można delektować się w upalne dni przy filiżance kawy. Posmak mięty i smak jagód to idealne połączenie dla tych, którzy stronią od bardzo słodkich deserów.

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 125 g masła
  • 180 g herbatników kakaowych
  • Składniki na masę jagodową:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 600 ml jagód
  • 2 galaretki szafirowe
  • Składniki na masę miętową:
  • 2 galaretki landrynkowe
  • Małe opakowanie cukierków miętowych
  • 660 ml śmietany 30%
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki żółte
  • 20 listków mięty
  • 100 ml jagód
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Jagodowy Miętusek

Przygotowanie

  1. 1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie do lekkiego stężenia (dwie szafirowe w jednej szklance wody, dwie landrynkowe w jednej szklance wody, dwie żółte w dwóch szklankach wody)

  2. 2. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pokruszonych herbatników, wykładamy dno tortownicy 24 cm x 24 cm.

  3. 3. Następnie robimy masę jagodową, twaróg miksujemy razem z cukrem pudrem, na koniec wlewamy galaretkami szafirowymi, chwilę miksujemy i łączymy z jagodami delikatnie mieszając łyżką. Masę wylewamy na herbatniki, chwilę chłodzimy w lodówce żeby masa stężała.

  4. 4. W tym czasie robimy masę miętową, cukierki przekładamy do rondelka, zalewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż cukierki się rozpuszczą. Studzimy i łączymy z galaretkami landrynkowymi.
    5. Śmietany schłodzone ubijamy, dodajemy galaretki połączone z rozpuszczonymi cukierkami. Chwilę miksujemy i wylewamy masę na masę jagodową.

  5. 6. Ciasto dowolnie dekorujemy pozostałymi jagodami i listkami mięty.

  6. 7. Na koniec polewamy żółtymi galaretkami i 2 godziny chłodzimy ciasto.
    8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń