Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 959
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11895
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 959
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11895
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Składniki
Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką, aby się nam nie kleiło. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych kawałków. Wałkujemy pierwszą część na wielkość blaszki. 2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 kisiel wiśniowy i 4 łyżki cukru. Ubitą pianę wykładamy na wyłożony na blaszce pierwszy blat ciasta i wciskamy w pianę wiśnie gdzie popadnie, nie trzeba ich układać. Następnie bierzemy drugą część ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek, kładziemy go na ubitej pianie i lekko dociskamy. (pierwsza część ciasta - piana i wiśnie - druga część ciasta). Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 15 - 20 min w 180st C. Czynność powtarzamy z resztą ciasta, mają nam wyjść 3 placki trójwarstwowe. Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo, po łyżce dodajemy zimny budyń. Gotową masę dzielimy na pół.
Przełożenie : Pierwsze ciasto - 1/2 masy - drugie ciasto - druga część masy - trzecie ciasto Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ja zostawiłam 3 łyżki masy na wierzch i polałam czekoladą, ale smak czekolady jak dla mnie w tym cieście przeszkadzał, także myślę że cukier puder będzie o niebo lepszy :) Ciasto odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.