Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy biszkopt przełożony puszystym kremem i galaretką z bananami.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 10
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 10
Składniki
Białka oddzielone od żółtek ubijamy, dodajemy stopniowo cukier(połowę) i kiedy ten się rozpuści dodajemy żółtka ubite z pozostałym cukrem na kogel mogel. Kakao, mąki i proszek przesiewamy i dodajemy do jajek cały czas powoli mieszając masę łyżką. Wodę mieszamy z olejem i cienkim strumieniem wlewamy do ciasta. Średnią blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Biszkopt upuszczamy z niewielkiej wysokości na podłogę i studzimy. Wystudzony przekrawamy (w 2/3 wysokości) i spodni blat smarujemy dżemem, możemy go również nasączyć sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą (ja pominęłam).
Z galaretki i wody wg przpisu na opakowaniu przygotowujemy galaretkę, którą studzimy. Gdy zauważymy, ze zaczyna ona gęstnieć, dodajemy owoce granatu i mieszamy. Banany obieramy i przekrawamy na pół – układamy na posmarowanym biszkopcie tuż przed zalaniem galaretką (wtedy nie ściemnieją). Przed nałożeniem kremu dobrze, aby choć trochę się ścięła.
Śmietankę ubijamy z cukrem, jeżeli zdecydujemy się na mascarpone, możemy dodać je na samym początku ubijania, dodając twarożek – łączymy go już z ubitą śmietanką inaczej masa nie nabierze puszystości i będzie płynna. Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do niej ajerkoniaku (adwokata), a następnie łączymy z resztą masy. Wykładamy bezpośrednio na galaretkę i przykrywamy biszkoptem.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wykładamy na 2 blat biszkoptu. aby otrzymać ładne wiórki z czekolady, wyjmuje ja odpowiednio wcześnie z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej. Dopiero wtedy przy pomocy nożyka do obierania warzyw robię wióreczki, którymi posypuję ciasto. Przed podaniem i krojeniem należy je schłodzić w lodówce minimum 1,5 godziny, najlepiej przez całą noc. Przechowujemy również w lodówce.