Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowania. To gruba warstwa delikatnej, słodkiej pianki, wymieszanej z kostkami galaretek i wylanej na warstwie biszkoptów, a na górze – sezonowe owoce. Jest pyszne! A co najważniejsze nie trzeba go piec.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2873
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 42
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 380
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2873
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 42
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 380
Składniki
Dwie galaretki rozpuścić w osobnych, płaskich, naczyniach, każdą w 400ml wody. Zostawić do zastygnięcia (galaretki najlepiej włożyć na parę godzin lub na całą noc do lodówki, aby dobrze stężały). Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Trzecią galaretkę rozpuścić w 300ml wody, pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę roztopić w podgrzanym mleku, wystudzić. Blachę o wymiarach około 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Jogurt utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić, dodać do niej masę jogurtową oraz żelatynę. Masę wymieszać i połowę wylać na biszkopty, rozłożyć pokrojone w kostkę galaretki, zalać pozostałą masą, wyrównać powierzchnię. Na wierchu rozprowadzić owoce pokrojone w plasterki (banany skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały) i całość zalać trzecią, tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki, podawać schłodzone.