Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4239

Dodano:

Odsłon: 1225

Bardzo smaczne ciasto. Kruszonka lekko chrupiąca, a w środku jest mięciutkie.

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 3 jajka ( temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego "Danon" (temperatura pokojowa)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kruszonka:
  • 70 dag masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4-5 łyżek mąki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zrobić kruszonkę. Masło może być miękkie - wtedy łatwo się zagniata. Kruszonkę dać do lodówki na minimum 30 minut.

  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i jogurt. Wszystko starannie wymieszać. Przelać do foremki 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Jabłka obrać, pokroić na cząstki i rozłożyć na cieście. Posypać lekko cynamonem. Na wierzch kruszonka. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń