Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 1072

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto na bazie jogurtu naturalnego z sezonowymi owocami.

Składniki

  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 300 gram
  • 300 gram mąki pszennej
  • 120 ml oleju słonecznikowego bądź rzepakowego
  • 130 gram cukru
  • 15 gram cukru wanilinowego
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 gram malin
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto jogurtowe z malinami

Przygotowanie

  1. Ważne- jajka, jogurt oraz olej muszą być w temperaturze pokojowej.
    Najlepiej wyciągnąć z lodówki 1-1,h przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. W przypadku użycia zimnych składników może wyjść nam zakalec.
    Piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm.

    Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną do miski.
    Następnie dodajemy cukier biały oraz cukier wanilinowy.

  2. Dodajemy jajka, jogurt oraz olej.

  3. Mieszamy tylko do połączenia składników. Unikamy napowietrzania masy.

  4. Wylewamy ciasto do foremki.
    Umyte oraz wysuszone maliny wykładamy na górę masy.

  5. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni, tryb góra-dół.
    Pieczemy na środkowym bądź przedostatnim ruszcie w piekarniku przez około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń