Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z owocami, budyniem i galaretką

Ciasto jogurtowe z owocami, budyniem i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 3230

Ciasto jogurtowe z owocami, budyniem i galaretką to połączenie samych pyszności w jednym cieście. To ciasto zawiera wszystko co lubię najbardziej w ciastach. Jest puszyste, wilgotne i delikatne. Robi się je łatwo i szybko.

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • ok. 1,5szkl. cukru
  • 50g roztopionego masła
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duży jogurt naturalny gęsty ok.400g
  • owoce: jabłka, mrożone truskawki i jagody
  • Na wierzch:
  • 2 budynie jaglane waniliowe
  • 2,5szkl. mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 dowolne galaretki (u mnie o smaku coca-coli i czarnej porzeczki)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto jogurtowe z owocami, budyniem i galaretką

Przygotowanie

  1. Jajka wbiłam do miski miksera. Wsypałam cukier i ubiłam na puszysty jasny krem. Następnie masę jajeczną połączyłam z jogurtem naturalnym i roztopionym masłem. Nie należy tu długo miksować, jedynie do połączenia składników. Do osobnej miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia, a następnie przesypałam ją do masy jajecznej. Wymieszałam ciasto najpierw łyżką a potem krótko zmiksowałam mikserem żeby nie było grudek. Ciasto przelałam do dużej blaszki ok. 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto poukładałam kawałki obranego jabłka oraz mrożone truskawki i jagody (bez ich wcześniejszego rozmrażania). Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam. Wystudzone udekorowałam budyniem. W tym celu 2 szklanki mleka zagotowałam a w 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszki budyniowe i cukier. Zawiesinę przelałam na gotujące się mleko i gotowałam, cały czas mieszając aż budyń zgęstniał. Budyń odstawiłam na kilkanaście minut do lekkiego przestudzenia a następnie przełożyłam go do rękawa cukierniczego i wycisnęłam kratkę na cieście. Galaretki rozpuściłam według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygły i zaczęły tężeć przełożyłam je na ciasto. Ciasto wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby galaretki stężały do końca. Ciasto wyszło pyszne, polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń