Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy wiosna zagości na dobre, czas odkurzyć przepisy na pyszne, lekkie ciasta z sezonowymi owocami. W maju królują truskawki, agrest, czereśnie… i rabarbar! Wprawdzie formalnie rabarbar jest warzywem, ale ze względu na ciekawy, słodko-kwaskowy smak przyjęło się zaliczać go do owoców. Okazałe, czerwono-zielone łodygi mają chyba równie wielu zwolenników, co przeciwników. Niewiele jest jednak osób, które nie skuszą się na smakowite ciasto jogurtowe z rabarbarem. Jeśli zaliczasz się do wielbicieli rabarbaru, ale chcesz wyjść naprzeciw odmiennym gustom gości, poniższy przepis możesz wzbogacić o kilka dojrzałych truskawek.
Umyj rabarbar i pokrój na kawałki o długości około 1,5 cm (zbyt małe przesuszą się przy pieczeniu). W rondelku podgrzej 50 g cukru. Gdy zacznie się karmelizować, dodaj rabarbar i podsmaż go przez kilka minut (aż zmięknie i pokryje się syropem).
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jogurt, masło i skórkę cytrynową. Zmiksuj.
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jogurt, masło i skórkę cytrynową. Zmiksuj.
Przełóż ciasto do natłuszczonej formy (np. dużej keksówki – o długości około 35 cm) i posyp rabarbarem. Opcjonalnie możesz dodać też nieco pokrojonych na ćwiartki truskawek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Przepyszne ciasto pleśniak z rabarbarem i pianką. Polecam ciepłe z gałką lodó...
Odsłon: 4193
Jaki jest idealny przepis na Śląskie Kluski?? Tajemnica tkwi w cieśnie. Ziemn...
Odsłon: 40
Polecam bardzo prostą, szybką w wykonaniu a za razem bardzo smaczną surówkę z...
Odsłon: 20
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 60
Jaki jest idealny przepis na Śląskie Kluski?? Tajemnica tkwi w cieśnie. Ziemn...
Odsłon: 40
Polecam bardzo prostą, szybką w wykonaniu a za razem bardzo smaczną surówkę z...
Odsłon: 20
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 60
Składniki
Umyj rabarbar i pokrój na kawałki o długości około 1,5 cm (zbyt małe przesuszą się przy pieczeniu). W rondelku podgrzej 50 g cukru. Gdy zacznie się karmelizować, dodaj rabarbar i podsmaż go przez kilka minut (aż zmięknie i pokryje się syropem).
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jogurt, masło i skórkę cytrynową. Zmiksuj.
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jogurt, masło i skórkę cytrynową. Zmiksuj.
Przełóż ciasto do natłuszczonej formy (np. dużej keksówki – o długości około 35 cm) i posyp rabarbarem. Opcjonalnie możesz dodać też nieco pokrojonych na ćwiartki truskawek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Przepisy Desery
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Desery
Idealny biszkopt siostry Anastazji
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 113
Placki z serka waniliowego
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 186