Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy wiosna zagości na dobre, czas odkurzyć przepisy na pyszne, lekkie ciasta z sezonowymi owocami. W maju królują truskawki, agrest, czereśnie… i rabarbar! Wprawdzie formalnie rabarbar jest warzywem, ale ze względu na ciekawy, słodko-kwaskowy smak przyjęło się zaliczać go do owoców. Okazałe, czerwono-zielone łodygi mają chyba równie wielu zwolenników, co przeciwników. Niewiele jest jednak osób, które nie skuszą się na smakowite ciasto jogurtowe z rabarbarem. Jeśli zaliczasz się do wielbicieli rabarbaru, ale chcesz wyjść naprzeciw odmiennym gustom gości, poniższy przepis możesz wzbogacić o kilka dojrzałych truskawek.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34624
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 167
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3810
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34624
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 167
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3810
Składniki
Umyj rabarbar i pokrój na kawałki o długości około 1,5 cm (zbyt małe przesuszą się przy pieczeniu). W rondelku podgrzej 50 g cukru. Gdy zacznie się karmelizować, dodaj rabarbar i podsmaż go przez kilka minut (aż zmięknie i pokryje się syropem).
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jogurt, masło i skórkę cytrynową. Zmiksuj.
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jogurt, masło i skórkę cytrynową. Zmiksuj.
Przełóż ciasto do natłuszczonej formy (np. dużej keksówki – o długości około 35 cm) i posyp rabarbarem. Opcjonalnie możesz dodać też nieco pokrojonych na ćwiartki truskawek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).