Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto jogurtowe z rabarbarem, kruszonką i lukrem. Doskonały dodatek do kawy. Robi się je bardzo prosto. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki, ciasto przelać do formy a następnie upiec. Chcąc zaoszczędzić sobie czasu można zrezygnować z kruszonki lub lukru na cieście. Gwarantujemy jednak, że pełna wersja wypieku zasmakuje Wam najbardziej.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5351
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5070
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1333
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5351
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5070
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1333
Składniki
Łodygi rabarbaru opłucz, obierz, osusz i pokrój na 1 cm kawałki.
Do miski przesiej mąkę pszenną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodaj cukier i szczyptę soli. Składniki wymieszaj.
W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj do nich jogurt naturalny i olej. Składniki wymieszaj. Ważna uwaga: jogurt nie może być zimny, przed dodaniem go do jajek powinien uzyskać temperaturę pokojową.
Mokre składniki przełóż do suchych składników. Ciasto wymieszaj, pozbądź się wszystkich grudek.
Przygotuj kruszonkę: w misce połącz ze sobą masło z cukrem i mąką.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto jogurtowe przelej do formy. Kawałki rabarbaru wyłóż równomiernie na górę ciasta. Na koniec oprósz ciasto rabarbarowe kruszonką.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez około godzinę (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto przestudź. Następnie udekoruj lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru.