Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1501

Dodano:

Odsłon: 11069

Jest pyszne, wilgotne i bardzo szybkie. Do tego słodkie truskawki świetnie przełamują kwaśny rabarbar. Sezon na jogurtowe uważam za otwarty:)

Składniki

  • 1 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 3 szkl. mąki
  • 3 laski rabarbaru
  • 35 dkg truskawek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Przygotowanie

  1. Truskawki obrać z szypułek, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki(może być na pół lub na cztery). Rabarbar obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt i olej. Przemieszać. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z sodą. Przemieszać i wrzucić rabarbar. Gotową masę przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Na górę dość gęsto ułożyć truskawki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka" (ok. 45-50 minut - zależy od piekarnika). Przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń