Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na delikatne, wilgotne i puszyste ciasto jogurtowe z rodzynkami i cynamonem, które jest proste i szybkie w przygotowaniu. Piękny karmelowy kolor zawdzięcza dodatkowi cukru trzcinowego. Rodzynkowe akcenty dopieszczają kubki smakowe, a aromat cynamonu kusi zmysły już podczas pieczenia.
kreskówka o wymiarach 30 cm x 11 cm x 7 cm
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 618
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 817
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 665
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 618
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 817
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 665
Składniki
Rodzynki sułtańskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy je i przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy ostygną oprószamy je delikatnie mąką.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich olej oraz jogurt grecki. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z pierwszej miski i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy masę szpatułką. * Jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pokojową
Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 50 - 55 minut (do zarumienienia i suchego patyczka).
Gotowe ciasto studzimy na kratce, a gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.