Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowo-czekoladowe

Ciasto jogurtowo-czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5440

Dodano:

Odsłon: 885

Jogurt grecki do deserów również nada się idealnie!

Składniki

  • Spód :
  • herbatniki z kakao 250 g
  • masło 120 g
  • Masa jogurtowa :
  • jogurt grecki 490 g
  • cukier puder 60 g
  • żelatyna 25 g
  • śmietana 30% 300 g
  • woda zimna 4 łyżki
  • Masa czekoladowa :
  • śmietana 30 % 600 g
  • czekolada biała 300 g
  • żelatyna 15 g
  • woda 2 łyżki
  • Do dekoracji :
  • brzoskwinie 1-2 szt
  • liście mięty
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto jogurtowo-czekoladowe

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmiksować ze stopionym masłem i wyłożyć dno okrągłej formy, schować do lodówki. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubitą śmietankę dodać do jogurtu, połączyć. Na końcu przelać zahartowaną żelatynę , szybko połączyć z masą. Gotową masę przelać na spód i schować do lodówki.

  2. Kremówkę mocno podgrzać (nie zagotować!!!) i dodać białą czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zahartowaną żelatynę połączyć z masą czekoladową i dokładnie zmiksować. Masę czekoladową przelać na jogurtową i ciasto schować do lodówki. Najlepiej na całą noc.

  3. Wierzch ozdobić plastrami świeżej brzoskwini i listkami świeżej mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń