Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kakaowo-krówkowe

Ciasto kakaowo-krówkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 340 Ocena: 4576

Dodano:

Odsłon: 712

pyszne ciasto, kremowe, krówkowe, mniam, mniam

Składniki

  • biszkopt: jajka 7 szt
  • mąka 7 łyżek
  • cukier 7 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • ocet, woda po 1 łyżce
  • krem: mleko 2 szkl
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąką ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • cukie waniliowy
  • sok z cytryny
  • dodatkowo: herbatniki maślane
  • masa krówkowa 1 puszka
  • dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
  • polewa czekoladowa
  • masło 250 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. na ciasto oddzielić białka od żółtek, białka ubic na sztywno ze szczyptą soli, dodać żółtka, cukier, ubijać dalej, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wodę i ocet, delikatnie wymieszać, wyłozyc do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec ok 30 min, wystudzić,
    2. do garnuszka wsypać obie maki i cukier, dodac 1/2 szkl mleka, dokładnie wymieszać, reszte mleka zagotować, do gotującego wlać masę, mieszając, ugotować budyń, wystudzić,
    3. masło utrzeć, dodając po łyżce budyń ucierać krem, doprawić wanilia i sokiem z cytryny,
    4. ciasto przekroić na pół, na jednej części rozsmarować dżem porzeczkowy, na to częśc kremu, na kremie ułozyć herbatniki, na herbatniki rozłozyć masę krówkową, na to herbatniki, znów krem, na krem ułożyć drugą część ciasta, wierzch posmarować polewą czekoladową, odstawić na kilka godzin,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń