Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto karpatka z masą śmietankowo-budyniową

Ciasto karpatka z masą śmietankowo-budyniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1635

Dodano:

Odsłon: 401

Ciasto karpatka z masą śmietankowo-budyniową polana mleczną i białą czekoladą. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • 6 średnich jajek,
  • 150 masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa;
  • 2 budynie śmietankowe (po40 g)+2 szklanki mleka+2 łyżki cukru.
  • 200 g masła,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżka żelatyny.
  • Dodatkowo;
  • 1 mleczna czekolada,
  • 1 biała czekolada.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto karpatka z masą śmietankowo-budyniową

Przygotowanie

  1. Ciasto;

    Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, najlepiej rózgą. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając około 2-3 minuty ( ciasto musi być gładkie i odchodzić od rondla). Studzimy. Następnie miksując dodajemy po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części.

    Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. To samo robimy z drugą częścią ciasta.

  2. Masa;

    Budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Studzimy. Masło miksujemy na puszysty krem, stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy aż się składniki ładnie połączą.

    Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą budyniową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Łączymy z masą.

    Masę wykładamy na spód ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta.

    Czekolady rozpuszczamy, polewamy ciasto.




    Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń