Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto kawowe dla wielbicieli kawy. Świetne na imieniny lub inne okazje. Przepis na blachę 24x24 cm. Szklanka do odmierzania o pojemności 250ml.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20658
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25074
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4398
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1197
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1334
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20658
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25074
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4398
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1197
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1334
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier,ubić aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka,chwilę ubić. Dodać mąki z proszkiem,chwilę wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto,piec 30 minut w 180 stopniach,na drugiej półce od dołu.
Krem: Kawę rozpuszczalną rozpuścić we wrzącej wodzie(pół szklanki),dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić. Kawę sypaną zalać pół szklanki wrzącej wody,gdy się zaparzy odcedzić fusy. Zagotować ją w rondelku i dodać żelatynę(nie gotować)wymieszać i ostudzić.
Żółtka ubić z cukrem do rozpuszczenia cukru w misce nad garnkiem z małą ilością gotującej wody.
Śmietanę ubić,nie musi być mocno ubita. Dodać wystudzone żółtka oraz kawę . Krótko miksować. Schłodzić w lodówce aż zacznie się lekko ścinać.
Biszkopt przekroić na pół, każdą połowę lekko nasączyć. Biszkopty nasączamy od strony przecięcia.
Do blachy włożyć biszkopt,posmarować połową kremu. Położyć drugi biszkopt, nałożyć resztę kremu. Posypać kakao lub startą czekoladą.