Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kefirowe z jeżynami

Ciasto kefirowe z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7952

Dodano:

Odsłon: 198

Proste ciasto babkowe z kefirem i olejem. Ciasto z jeżynami i kruszonką, oblane lukrem cytrynowym.

Składniki

  • CIASTO: -8 jajek -250 g cukru -600 g mąki
  • -1 op. proszku do pieczenia (30g) -0,5 l kefiru -250 ml oleju
  • OWOCE: -ok. 3/4 l. jeżyn (tu mrożone)
  • KRUSZONKA: -250 g masła lub margaryny
  • -200 g cukru -2 cukry waniliowe -250 g mąki
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -200 g cukru pudru -sok z 1/2 cytryny -troszkę gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kefirowe z jeżynami

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem. Następnie przesiać tam mąkę z proszkiem. Na niskich obrotach miksera mieszać, dolewając też kefir i olej. Ciasto wyłożyć do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.

  2. owoce-Jeżyny porozrzucać po cieście.

  3. kruszonka-Wszystkie składniki zmiksować na gruby żwirek. Porozrzucać na owocach.

  4. Piec ok.1 godz. w 175*C. Pod koniec pieczenia jak ciasto za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu ciasto ostudzić.

    polewa-Cukier puder wymieszać z sokiem, dodając powoli gorącej wody. Tak żeby polewa był lejąca, ale nie za rzadka, ani za gęsta. Polać górę zimnego placka w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń