Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jasny biszkopt z masą kokosową. Polecam:)
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17240
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 130
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4871
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17240
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 130
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4871
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Składniki
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Łyżka po łyżce dodajemy zmieszane oba cukry. W garnuszku mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem. Dodajemy je do ubitej piany białkowej. Następnie dodajemy przesiane mąki, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki 21x32cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Następnie dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką.
Na blat biszkoptowy wykładamy mniej więcej 2/3 masy kokosowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Cały czas mieszając, podsmażamy aż wiórki kokosowe się zezłocą. Posypujemy nimi wierzch ciasta.