Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 895
Dodano: 15.04.2018
Odsłon: 2982
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Łyżka po łyżce dodajemy zmieszane oba cukry. W garnuszku mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem. Dodajemy je do ubitej piany białkowej. Następnie dodajemy przesiane mąki, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki 21x32cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Następnie dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką.
Na blat biszkoptowy wykładamy mniej więcej 2/3 masy kokosowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Cały czas mieszając, podsmażamy aż wiórki kokosowe się zezłocą. Posypujemy nimi wierzch ciasta.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

bryssska 16 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Jak ja kocham takie ciasta, ;-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 15 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Prezentuje się wyśmienicie <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz