Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowe (bezglutenowe)

Ciasto kokosowe (bezglutenowe)

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 4336

Dodano:

Odsłon: 1684

Pieczone ciasto kokosowe z użyciem wiórków kokosowych i mąki kokosowej. Ciasto jest dodatkowo bezglutenowe, bo nie zawiera mąki pszennej, więc idealnie sprawdzi się również dla alergików. Ciasto jest pyszne, mięciutkie i lekko wilgotne, a dodatkowo pięknie pachnie kokosem. Ja dodatkowo polałam je odrobiną czekolady.

Składniki

  • 4 jaja
  • 2-3 łyżki cukru lub innego słodzidła
  • 40g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • szczypta soli
  • 60g wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • kilka kostek czekolady gorzkiej bezglutenowej
  • 1 łyżka śmietany 30%
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kokosowe (bezglutenowe)

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do piany wsypałam cukier i ubijałam pianę dalej, aż zrobiła się błyszcząca. Do tak ubitej piany dodałam żółtka i zmiksowałam do połączenia składników. Następnie wsypałam odmierzone wiórki kokosowe i mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko ponownie zmiksowałam na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 12x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Ciasto piekłam bez termoobiegu do suchego patyczka (ok. 25-30minut). Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na kratce. Kilka kostek czekolady bezglutenowej (można użyć zwykłej) rozpuściłam w gorącej śmietanie i polałam ciasto. Ciasto jest gotowe do krojenia po zastygnięciu polewy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń