Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ciasto kokosowe z użyciem wiórków kokosowych i mąki kokosowej. Ciasto jest dodatkowo bezglutenowe, bo nie zawiera mąki pszennej, więc idealnie sprawdzi się również dla alergików. Ciasto jest pyszne, mięciutkie i lekko wilgotne, a dodatkowo pięknie pachnie kokosem. Ja dodatkowo polałam je odrobiną czekolady.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do piany wsypałam cukier i ubijałam pianę dalej, aż zrobiła się błyszcząca. Do tak ubitej piany dodałam żółtka i zmiksowałam do połączenia składników. Następnie wsypałam odmierzone wiórki kokosowe i mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko ponownie zmiksowałam na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 12x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Ciasto piekłam bez termoobiegu do suchego patyczka (ok. 25-30minut). Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na kratce. Kilka kostek czekolady bezglutenowej (można użyć zwykłej) rozpuściłam w gorącej śmietanie i polałam ciasto. Ciasto jest gotowe do krojenia po zastygnięciu polewy.