Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto koliber to wyśmienity wypiek, który z pewnością zachwyci Waszych gości. Bananowo-orzechowo-ananasowe ciasto przełożone delikatnym kremem przygotowanym na bazie serka śmietankowego podbije Wasze podniebienia i sprawi, że nabierzecie ochoty na więcej!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Orzechy wkładamy do woreczka foliowego i przy użyciu wałka kruszmy na małe kawałeczki.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i olej. Składniki mieszamy do połączenia.
Ananasa obieramy, kroimy w kostkę. Banana obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Owoce blendujemy na jednolity mus.
Owocowe puree przekładamy do miski z ubitymi żółtkami. Składniki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy ze sobą. W kolejnym kroku dodajemy pokruszone orzechy i cynamon. Na koniec do miski lądują białka.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich przelewamy do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone blaty ciasta koliber studzimy, następnie dzielimy na dwie części równej wysokości.
Zabieramy się za przygotowanie kremu. Miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy razem z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie do miski dorzucamy serek śmietankowy. Składniki miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Blaty ciasta przekładamy kremem śmietankowym. Kremu powinno wystarczyć nam na przełożenie ciasta oraz pokrycie góry i boków naszego deseru.
Ciasto koliber dekorujemy orzechami pekan. Przed podaniem deser należy schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce.