Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto o uroczo brzmiącej nazwie "Konik polny" z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich i orzeźwiających deserów. Miętowe ciasto "Konik polny" sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Każdy kto go spróbuje, będzie jak najczęściej poszukiwać pretekstu, aby zrobić je ponownie.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22635
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14965
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4738
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44800
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 654
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22635
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14965
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4738
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44800
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 654
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Składniki
Połamaną na kostki czekoladę, herbatniki oraz miękkie masło zmiksuj w robocie kuchennym, tak aby uzyskać masę o konsystencji mokrego piasku. Przesyp ją na dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Ubij i wyrównaj przy pomocy kubeczka, tak aby powstał równy spód z niskim rantem. Wstaw do lodówki.
Pianki przesyp do rondelka i zalej mlekiem. Podgrzewaj do momentu aż całkowicie się rozpuszczą. Uważaj, aby masa się nie przypaliła, ani nie przywarła do ścianek - w tym celu należy ją ciągle mieszać.
Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, zdejmij ją z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Następnie dodaj do niej likier, sok z limonki oraz aromat miętowy. Skosztuj - masa powinna mieć wyczuwalny aromat miętowy. W razie potrzeby dodaj nieco więcej. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno, a następnie porcjami dodawaj ją do masy z pianek marshamllow. Za każdym razem ostrożnie mieszaj całość aż do całkowitego połączenia się składników.
Masę śmietanowo-piankową przelej na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj ciasto bitą śmietaną oraz otartą skórką z limonki.