Do góry

Desery Przepis na:

ciasto korzenne z jabłkami i orzechami

ciasto korzenne z jabłkami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 1543

pyszne ciasto korzenne pełne jabłek i orzechów, polane smacznym lukrem z przyprawami

Składniki

  • ciasto:
  • 400 gram mąki
  • 200 gram miękkiego masła
  • 200 gram cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 4 duże jabłka
  • 100 gram orzechów włoskich lub laskowych
  • przyprawy:
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,25 łyżeczki goździków
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • środki spulchniające:
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czynności początkowe:


    przyprawy należy zmielić w moździerzu i wymieszać razem,
    odkładamy pół łyżeczki do lukru
    środki spulchniające mieszamy razem
    jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
    orzechy mielimy lub siekamy niezbyt drobno część odkładamy do ozdoby
    blachę wykładamy papierem do pieczenia

  2. ciasto:

    mąkę przesiewamy i mieszamy ze środkami spulchniającymi i przyprawami
    masło ucieramy z cukrem i cukrem pudrem na pulchną masę ok 5 min
    do masy dodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem mieszając do połączenia składników
    stopniowo i na przemian dodajemy do masy mąkę i mleko do wymieszania wszystkich składników
    do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i starannie mieszając
    ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp 175 stopni góra dół ok. 35 min do suchego patyczka

  3. lukier:

    śmietanę dodajemy do cukru pudru i mieszamy na gładką masę bez grudek
    do lukru dodajemy przyprawy, i mieszamy

  4. ozdobienie ciasta:

    lukier rozprowadzamy po cieście, po wierzchu sypiemy orzechy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń