Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Krówka

Ciasto Krówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 1471

Dodano:

Odsłon: 1881

Jak na ciasto warstwowe robi się je dosyć szybko. Dlatego też najczęściej gości na naszym stole. Jest pyszne, aromatyczne i efektowne. Po prostu rozchodzi się w mig :)

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • Krem: 400 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • Wierzch: mała puszka masy krówkowej
  • orzechy lub migdały
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka, śmietanę i cukier. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie porcję. Każdą osobno rozwałkowujemy na szerokość blaszki do pieczenia (25x35 cm) i pieczemy na złoty kolor. Studzimy. Przechodzimy do przygotowania kremu. Schłodzoną w lodówce śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy śmietan-fixy i miksujemy aż masa zgęstnieje. Gotowe. Teraz pierwszy blat ciasta smarujemy całym kremem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Delikatnie dociskamy i smarujemy wierzch ciasta podgrzaną masą krówkową. Dekorujemy pokrojonymi orzechami lub płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń