Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 511

Dodano:

Odsłon: 16021

Prosty przepis na pyszne ciasto "krówka"

Składniki

  • 5 jajek
  • Pół szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5l bitej śmietany 30%
  • 2 op. śmietan-fix
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • Mała puszka masy krówkowej/ kajmakowej
  • Orzechy do posypania
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie partiami ( po łyżce ) powoli dodawać cukier cały czas ubijając. Kolejno dodać jajka. Do masy wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły.
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć delikatnie ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180st przez ok 30min.
    W międzyczasie ubić śmietanę z śmietan-fixem i cukrem wanilinowym. Do czasu przełożenia śmietanę schłodzić w lodówce.
    Wystudzony biszkopt przekroić na pół, wyłożyć bitą śmietanę, przykryć drugim plackiem, posmarować go masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń