Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem postawiłam na ciasto krówkowo - kakaowe. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę, warstwy idealnie się ze sobą komponowały, kwaśne porzeczki ze słodkim kajmakiem dały wspaniałe połączenie.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 340
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11135
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3778
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1302
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 340
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11135
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3778
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1302
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na pianę, dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do piany dajemy mąkę i wodę, delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników. Pieczemy w formie ok 25 x 35 w 180*C przez ok 30 minut. Czynność powtarzamy 2 razy. Gotowe biszkopty studzimy na kratkach.
Z 2 szklanek mleka odlewamy 1/2 szklanki, resztę gotujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną, dokładnie łączymy trzepaczką. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy mieszankę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszysty krem, dodajemy ok 1/3 puszki masy krówkowej, a następnie porcjami dodajemy ostudzony budyń i sok z cytryny. Dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Resztę masy krówkowej łączymy z nutellą.
Składniki na poncz łączymy ze sobą. Jeden blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu, nakładamy dżem porzeczkowy, 1/3 masy budyniowej, a na nią herbatniki.
zdj
Na warstwę herbatników nakładamy masę krówkową, następnie herbatniki, 1/3 masy budyniowej, biszkopt kakaowy (nasączony ponczem), pozostałą masę. Wierzch posypujemy gorzkim kakao.
zdj