Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto krówkowo - kakaowe

Ciasto krówkowo - kakaowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4162

Dodano:

Odsłon: 18909

Tym razem postawiłam na ciasto krówkowo - kakaowe. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę, warstwy idealnie się ze sobą komponowały, kwaśne porzeczki ze słodkim kajmakiem dały wspaniałe połączenie.

Składniki

  • Biszkopt (składniki na 1 blat, a potrzebne są 2)
  • 4 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody
  • Masa budyniowa:
  • 4 żółtka 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii 2 szklanki mleka
  • 1/2 małej cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z górką)
  • 250 g masła (najlepiej osełki)
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki aroniówki 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru
  • 1 puszka masy krówkowej 1 szklanka nutelli
  • kakao słoik dżemu porzeczkowego (u mnie zaprawione całe porzeczki, mało słodkie)
  • ok 40 większych herbatników
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto krówkowo - kakaowe

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na pianę, dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do piany dajemy mąkę i wodę, delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników. Pieczemy w formie ok 25 x 35 w 180*C przez ok 30 minut. Czynność powtarzamy 2 razy. Gotowe biszkopty studzimy na kratkach.

  2. Z 2 szklanek mleka odlewamy 1/2 szklanki, resztę gotujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną, dokładnie łączymy trzepaczką. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy mieszankę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszysty krem, dodajemy ok 1/3 puszki masy krówkowej, a następnie porcjami dodajemy ostudzony budyń i sok z cytryny. Dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Resztę masy krówkowej łączymy z nutellą.

  3. Składniki na poncz łączymy ze sobą. Jeden blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu, nakładamy dżem porzeczkowy, 1/3 masy budyniowej, a na nią herbatniki.

  4. zdj

  5. Na warstwę herbatników nakładamy masę krówkową, następnie herbatniki, 1/3 masy budyniowej, biszkopt kakaowy (nasączony ponczem), pozostałą masę. Wierzch posypujemy gorzkim kakao.

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń