Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe kruche ciasto, ładnie kontrastuje z jasnym nadzieniem i śliwkami (u mnie żółtymi). Budyń dodaje mu mlecznej nutki i powoduje, ze śliwki rozpływają się w ustach.
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1369
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 351
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 182
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 87
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1369
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 351
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 182
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 87
Składniki
Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, wszelkie wskazówki na jego temat znajdziecie w tym ( http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,341085140,title,Najlepszy-spod-do-tarty-wytrawny,index.html ) poście. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 wylepiamy wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą foremkę i lekko nakłuwamy widelcem oraz układamy połówki owoców (poniżej) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, w międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem budyniu, a trzecią część ciasta wkładamy do lodówki lub zamrażarki.
Gdy ciasto jest już w piekarniku zajmujemy się przygotowaniem budyniu. Z podanych składników przygotowujemy budyń według instrukcji producenta, wyjdzie nam nieco słodszy i gęstszy niż być powinien, ale w cieście taki właśnie ma być. Co ważne - wylewamy go na spód wyłożony śliwkami natychmiast po ugotowaniu, póki jest jeszcze gorący, bo tylko wtedy uzyskamy ładną, równą powierzchnie i dokładne uzupełnienie luk między owocami. Warstwę budyniową pokrywamy odłożoną wcześniej porcją ciasta startego na tarce o dużych oczkach, można też pokruszyć je drobno palcami. Tak przygotowane ciasto wkładamy z powrotem do pieca i liczymy czas - 40 minut w czasie których wierzch powinien ładnie się przypiec. Na ciasto czekoladowe zdecydowałam się głównie dlatego, by uzyskać kontrast kolorystyczny do moich bladych śliwek i budyniu. Efekt tak wizualny (oceńcie sami) jak i smakowy jest moim zdaniem bardzo dobry!