Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z budyniem i śliwkami

Ciasto kruche z budyniem i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3111

Dodano:

Odsłon: 39144

Czekoladowe kruche ciasto, ładnie kontrastuje z jasnym nadzieniem i śliwkami (u mnie żółtymi). Budyń dodaje mu mlecznej nutki i powoduje, ze śliwki rozpływają się w ustach.

Składniki

  • 250 g masła lub margaryny dobrej jakości
  • 100 g cukru
  • 1/2 dużego opakowania cukru wanilinowego lub jedno małe
  • 375 g mąki tortowej pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • MASA BUDYNIOWA
  • 70 dag śliwek (waga bez pestek)
  • 800 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 5 łyżek cukru (około 100 g)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, wszelkie wskazówki na jego temat znajdziecie w tym ( http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,341085140,title,Najlepszy-spod-do-tarty-wytrawny,index.html ) poście. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 wylepiamy wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą foremkę i lekko nakłuwamy widelcem oraz układamy połówki owoców (poniżej) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, w międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem budyniu, a trzecią część ciasta wkładamy do lodówki lub zamrażarki.

  2. Gdy ciasto jest już w piekarniku zajmujemy się przygotowaniem budyniu. Z podanych składników przygotowujemy budyń według instrukcji producenta, wyjdzie nam nieco słodszy i gęstszy niż być powinien, ale w cieście taki właśnie ma być. Co ważne - wylewamy go na spód wyłożony śliwkami natychmiast po ugotowaniu, póki jest jeszcze gorący, bo tylko wtedy uzyskamy ładną, równą powierzchnie i dokładne uzupełnienie luk między owocami. Warstwę budyniową pokrywamy odłożoną wcześniej porcją ciasta startego na tarce o dużych oczkach, można też pokruszyć je drobno palcami. Tak przygotowane ciasto wkładamy z powrotem do pieca i liczymy czas - 40 minut w czasie których wierzch powinien ładnie się przypiec. Na ciasto czekoladowe zdecydowałam się głównie dlatego, by uzyskać kontrast kolorystyczny do moich bladych śliwek i budyniu. Efekt tak wizualny (oceńcie sami) jak i smakowy jest moim zdaniem bardzo dobry!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DziablicaWKuchni 25 sierpnia 2014 marzonka - Robiłam na mojej mniejszej plus minus ma ona 20 na 30 cm :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mrzonka 13 sierpnia 2014 Szkoda tylko, że nie podano wielkości blaszki...

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń