Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche z owocami i pianką. Do ciasta użyto konfitury z pigwowca japońskiego, aronii i śliwki.
blacha 30/25/6 cm, papier do pieczenia, miska
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 383
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 450
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 52
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 255
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 383
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 450
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 52
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 255
Składniki
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto.
Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone dno formy ciastem, nakłuwamy widelcem lub specjalnym wałkiem.
Konfiturę z pigwowca i aronii mieszamy z kisielem i kaszą manną oraz z cynamonem i wykładamy na blachę z ciastem, równamy. Na tą warstwę układamy pokrojone w kostkę śliwki.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę konfitury z pigwowca, aronii i śliwek. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym zmrożonym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.
Upieczone ciasto studzimy w piekarniku, ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, jak kto lubi. Kroimy ostrym nożem na 12 porcji. Smacznego!!!