Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z pianką i malinami

Ciasto kruche z pianką i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2592

Dodano:

Odsłon: 14265

Dzisiaj kruche ciasto z pianką i malinami. Wygląda bardzo apetycznie i również tak smakuje.Zapraszam.

Składniki

  • Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek
  • Masa piankowa: 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • Owoce: 1 kg. malin
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto zagniatamy w misce lub na stolnicy. Mieszamy mąkę z proszkiem i cukrem dodajemy startą na tarce zimną margarynę. Rozcieramy szybko z mąką, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.

    Dzielmy na dwie części 3/4 i 1/4. Zawijamy w folię i większą część wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., a drugie do zamrażarki.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę 33x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta z lodówki i zapiekamy spód ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia.

    Masa budyniowa

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy cukier. Następnie, również powoli i stopniowo, dodajemy proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewamy olej - ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka.

  2. Na podpieczony spód ciasta wykładamy piankę budyniową. Delikatnie wyrównujemy.

    Na wierzch pianki układamy maliny lekko dociskamy.


    Na wierzch ścieramy pozostałą część schłodzonego ciasta.

    Ciasto wstawimy do nagrzanego do 190 st. piekarnika i pieczemy ok 1 godziny.
    Upieczone ciasto nie wyjmujemy od razu z piekarnika, lecz studzimy przy uchylonym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń