Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar rozpoczął się na dobre! Ciasto kruche z rabarbarem to jeden z najbardziej smakowitych sposobów jego wykorzystania.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 165
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4241
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 165
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4241
Składniki
Usyp na stolnicy kopczyk z mąki i cukru pudru. Zrób w nim dołek i umieść w nim pokrojone w drobną kostkę masło, żółtka i śmietanę. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i wstaw co najmniej pół godziny do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi, podziel je na dwie połowy. Jedną odłóż do lodówki, a drugą rozwałkuj i wyłóż dno formy na tartę o średnicy około 26 cm. Posmaruj ciasto białkiem ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 10 minut.
Łodygi rabarbaru umyj i pokrój na drobne kawałki. Umieść w dużej patelni lub garnku z grubym dnem, zasyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodaj skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Zagotuj. Duś pod przykryciem przez około 10 minut – aż rabarbar zmięknie, ale nie rozpadnie się. Jeśli to konieczne, odsącz nadmiar soku i w osobnym naczyniu zredukuj go do syropu. Dodaj ponownie do rabarbaru. Połącz farsz z rodzynkami, wymieszaj.
Rozwałkuj resztę ciasta kruchego i pokrój na paski. Wyłóż kilkoma brzegi formy. Nałóż rabarbarowy farsz i ułóż na nim pozostałe paski ciasta „w kratkę”. Ponownie wstaw tartę do piekarnika (nagrzanego do 180°C) i piecz przez około 30 minut. Gdy tarta przestygnie, możesz oprószyć ją cukrem pudrem lub polać lukrem.