Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, sycące, wilgotne, warstwowe, efektownie wyglądające ciasto
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3955
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19959
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3077
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4328
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3955
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19959
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3077
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4328
Składniki
Biszkopt (piekę dzień wczesniej): Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier, ciągle miksując do rozpuszczenia się cukru. Nastepnie dodawać po 1 żółtku, po każdym miksując ok. 2 min. Dodać przesiany budyń z maką i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać do formy (23 x 35cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temp. 175 stopni ok. 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt po wyjęciu z pieca upuścić z wysokości ok. 40-50cm. Odstawić do wystudzenia. Krem budyniowy: (budyń gotuję dzień wczesniej). 1 szkl. zagotować z cukrem. 1 szkl. mleka zmiksować blenderem z żółtkami i mąką. Do gotującego się mleka wlać mieszankę, podgrzewać na małym ogniu kilka minut, cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgestnieje, przelać do salaterki, przykryć wierzch folią spożywczą (aby nie powstał kożuch). Wystudzić. W dniu przygotowywania ciasta miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń, miksować do uzyskania jednoltej masy. Dodać Nutellę, krótko zmiksować, do połączenia składników. Biszkopt naponczować, wyłożyć na niego masę budyniową, wyrównać. Wyłożyć warstwę herbatników maślanych, posmarować je powidłami śliwkowymi i wyłożyć kolejną warstwę herbatników kakaowych. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody (nie wrzątku). Delikatnie przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem do uzyskania gęstej masy. Wlać letnią żelatynę, krótko ale dokładnie zmiksować. Ubitą śmietankę wyłożyć na kakaowe herbatniki, wyrównać. Na wierzch zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)