Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, sycące, wilgotne, warstwowe, efektownie wyglądające ciasto
Biszkopt (piekę dzień wczesniej): Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier, ciągle miksując do rozpuszczenia się cukru. Nastepnie dodawać po 1 żółtku, po każdym miksując ok. 2 min. Dodać przesiany budyń z maką i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać do formy (23 x 35cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temp. 175 stopni ok. 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt po wyjęciu z pieca upuścić z wysokości ok. 40-50cm. Odstawić do wystudzenia.
Krem budyniowy: (budyń gotuję dzień wczesniej). 1 szkl. zagotować z cukrem. 1 szkl. mleka zmiksować blenderem z żółtkami i mąką. Do gotującego się mleka wlać mieszankę, podgrzewać na małym ogniu kilka minut, cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgestnieje, przelać do salaterki, przykryć wierzch folią spożywczą (aby nie powstał kożuch). Wystudzić.
W dniu przygotowywania ciasta miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń, miksować do uzyskania jednoltej masy. Dodać Nutellę, krótko zmiksować, do połączenia składników.
Biszkopt naponczować, wyłożyć na niego masę budyniową, wyrównać. Wyłożyć warstwę herbatników maślanych, posmarować je powidłami śliwkowymi i wyłożyć kolejną warstwę herbatników kakaowych.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody (nie wrzątku). Delikatnie przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem do uzyskania gęstej masy. Wlać letnią żelatynę, krótko ale dokładnie zmiksować. Ubitą śmietankę wyłożyć na kakaowe herbatniki, wyrównać. Na wierzch zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53552
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14099
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166507
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 19
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53552
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14099
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166507
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 19
Składniki
Biszkopt (piekę dzień wczesniej): Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier, ciągle miksując do rozpuszczenia się cukru. Nastepnie dodawać po 1 żółtku, po każdym miksując ok. 2 min. Dodać przesiany budyń z maką i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać do formy (23 x 35cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temp. 175 stopni ok. 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt po wyjęciu z pieca upuścić z wysokości ok. 40-50cm. Odstawić do wystudzenia. Krem budyniowy: (budyń gotuję dzień wczesniej). 1 szkl. zagotować z cukrem. 1 szkl. mleka zmiksować blenderem z żółtkami i mąką. Do gotującego się mleka wlać mieszankę, podgrzewać na małym ogniu kilka minut, cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgestnieje, przelać do salaterki, przykryć wierzch folią spożywczą (aby nie powstał kożuch). Wystudzić. W dniu przygotowywania ciasta miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń, miksować do uzyskania jednoltej masy. Dodać Nutellę, krótko zmiksować, do połączenia składników. Biszkopt naponczować, wyłożyć na niego masę budyniową, wyrównać. Wyłożyć warstwę herbatników maślanych, posmarować je powidłami śliwkowymi i wyłożyć kolejną warstwę herbatników kakaowych. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody (nie wrzątku). Delikatnie przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem do uzyskania gęstej masy. Wlać letnią żelatynę, krótko ale dokładnie zmiksować. Ubitą śmietankę wyłożyć na kakaowe herbatniki, wyrównać. Na wierzch zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 55
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 198