Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kukułkowe -wspaniała warstwa śmietany i zalane pysznym mocno kawowo czekoladowym ponczem, kawałki biszkopta!
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8417
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 129
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6947
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8417
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 129
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6947
Składniki
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dajemy do formy 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 30 minut. Chłodny przekrawamy na pół.
Biszkopt jasny: Przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny. Chłodny kroimy w kostkę.
Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.
Masa śnieżkowa: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczona w 0,5 szklanki wody.
Poncz: Kawę zaparzamy w 0,5 szklanki wrzątku, słodzimy. Dajemy na ogień i wrzucamy do niej połamane czekolady, podgrzewamy do momentu połączenia składników. Studzimy. Dodajemy alkohol. Mieszamy. Przełożenie ciasta: Ciemny placek- masa śmietankowa- kostki biszkopta jasnego polewamy je ponczem- masa śnieżkowa- ciemny placek