Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kukułkowe -wspaniała warstwa śmietany i zalane pysznym mocno kawowo czekoladowym ponczem, kawałki biszkopta!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12212
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1372
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12918
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4936
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12212
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1372
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12918
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4936
Składniki
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dajemy do formy 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 30 minut. Chłodny przekrawamy na pół.
Biszkopt jasny: Przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny. Chłodny kroimy w kostkę.
Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.
Masa śnieżkowa: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczona w 0,5 szklanki wody.
Poncz: Kawę zaparzamy w 0,5 szklanki wrzątku, słodzimy. Dajemy na ogień i wrzucamy do niej połamane czekolady, podgrzewamy do momentu połączenia składników. Studzimy. Dodajemy alkohol. Mieszamy. Przełożenie ciasta: Ciemny placek- masa śmietankowa- kostki biszkopta jasnego polewamy je ponczem- masa śnieżkowa- ciemny placek