Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kukułkowe

Ciasto kukułkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1815

Dodano:

Odsłon: 8864

Ciasto kukułkowe -wspaniała warstwa śmietany i zalane pysznym mocno kawowo czekoladowym ponczem, kawałki biszkopta!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt ciemny:
    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dajemy do formy 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 30 minut. Chłodny przekrawamy na pół.

  2. Biszkopt jasny:
    Przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny. Chłodny kroimy w kostkę.

  3. Masa śmietankowa:
    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.

  4. Masa śnieżkowa:
    Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczona w 0,5 szklanki wody.

  5. Poncz:
    Kawę zaparzamy w 0,5 szklanki wrzątku, słodzimy. Dajemy na ogień i wrzucamy do niej połamane czekolady, podgrzewamy do momentu połączenia składników. Studzimy. Dodajemy alkohol. Mieszamy.



    Przełożenie ciasta: Ciemny placek- masa śmietankowa- kostki biszkopta jasnego polewamy je ponczem- masa śnieżkowa- ciemny placek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 17 stycznia 2018 Podoba mi się ten przepis:)
Myślę. że kawałki jasnego biszkoptu można czasem zastąpić gotowymi biszkoptami pokrojonymi na mniejsze kawałki. To taka wskazówka, dla odrobinę leniwych lub przy braku czasu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 16 stycznia 2018 Nie ma innej opcji...to musi być pyszne!:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń