Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i wyjątkowo smaczne ciasto "Łaciata krówka" będzie idealną propozycją dla wszystkich miłośników serników. Wygląda efektownie, a jego przygotowanie jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3475
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2836
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 161
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3475
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2836
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 161
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Zmiksuj ciastka tak, aby była z nich konsystencja piasku lub drobnej mąki. Możesz to zrobić za pomocą malaksera lub ręcznie, używając do tego tłuczka lub wałka i szczelnej torebki do żywności.
Masło rozpuść w niewielkim rondelku. Dodaj je do przygotowanych wcześniej ciastek i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być delikatnie mokra. Formę wysmaruj tłuszczem i równomiernie rozprowadź ciasto. Najlepiej zrobić to za pomocą szpatułki. Wylep cały spód, a następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez 6-7 minut do zarumienienia.
Przygotuj teraz serową masę. Utrzyj ser wraz z obydwoma cukrami i kwaśną śmietaną. Stopniowo dodawaj po łyżce mąki, nie przerywając miksowania. Wlej delikatnie olej. Na samym końcu dodawaj ekstrakt waniliowy oraz jajka, jedno po drugim. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Do drugiej miski wsyp kakao. Dodaj do niego połowę lub mniejszą część masy serowej. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj krótko.
Na gotowy spód wyłóż kilka łyżek białej masy, a następnie nałóż ciemną. Rób to na przemian aż do wykorzystania całego ciasta.
Na wierzchu możesz połączyć obydwie masy, np. za pomocą szpatułki albo wykałaczki. Dzięki temu powstaną finezyjne kształty po upieczeniu.
Ciasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut. Po tym czasie pozostaw sernik w piekarniku z otwartymi drzwiczkami na jeszcze godzinę. Odstaw na blat i poczekaj aż ostygnie.