Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto łaciate jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto łaciate jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6376

Dodano:

Odsłon: 1234

Zapraszam na pyszne ciasto do popołudniowej kawki

Składniki

  • PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25cm :-2,5 szkl mąki pszennej tortowej, -2 jajka, -3/4 szkl cukru
  • -400g jogurtu naturalnego, -125ml oleju-1 płaska łyżka kakao
  • KRUSZONKA-50g masła, 3 płaskie łyżki cukru, -mąka ile zabierze
  • DODATKOWO-truskawki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
    Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Do blaszki wykładamy najpierw ciasto jasne-wyrównujemy, następnie ciasto ciemne. Przejeżdżamy po nie blaszki końcem łyżki robiąc esy floresy, wtedy ciasto będzie miało ładny przekrój.

  2. Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy na cieście. Ważne by nie dawać zbyt wiele truskawek, ponieważ w pieczeniu puszczą sok i ciasto może słabo wyrosnąć.

  3. Składniki na kruszonkę dajemy do miski i wyrabiamy palcami do sypkiej konsystencji. Posypujemy ciasto. Pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy i gotowe

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń