Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Labmada to lekki, orzeźwiający deser, który świetnie smakuje o każdej porze roku. Cudowne połączenie puszystego biszkoptu ze słodkim waniliowym kremem i kwaskową masą pomarańczową z pewnością urzeknie Was smakiem. Góra ciasta zwieńczona jest kruchymi herbatnikami i płynną, czekoladową polewą. Ten wypiek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom niezbyt słodkich deserów.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 373
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 373
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce łączymy żółtka z cukrem, następnie dodajemy po łyżce mąki. Na koniec do ubitych żółtek dodajemy pianę z białek. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Do rondelka wlewamy 400 ml mleka. Ustawiamy go na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu. W pozostałej części mleka rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy mąkę kukurydzianą. Składniki mieszamy i przelewamy do rondelka. Masę gotujemy cały czas mieszając do momentu uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji. Pod koniec do kremu dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii.
Ciepłą, ale nie gorącą masę przelewamy na upieczony, przestudzony biszkopt. Ciasto odstawiamy do stężenia.
Sok pomarańczowy przelewamy do niewielkiego garnka i podgrzewamy na małym ogniu. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i budyniem. Ubite składniki przelewamy do podgrzanego soku. Masę mieszamy, gotujemy do zgęstnienia. Następnie lekko przestudzoną, jeszcze ciepłą masę pomarańczową przelewamy na wierzch waniliowego kremu. Ciasto ponownie odstawiamy do stężenia.
Na górę ciasta wykładamy herbatniki (jeden obok drugiego).
Czekoladę łamiemy, wrzucamy do rondelka, wlewamy śmietankę, całość podgrzewamy do rozpuszczenia. Płynną czekoladą polewamy ciasto Lambada.
Przed podaniem Ciasto Lambada schładzamy przez około 30 minut w lodówce.