Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Labmada to lekki, orzeźwiający deser, który świetnie smakuje o każdej porze roku. Cudowne połączenie puszystego biszkoptu ze słodkim waniliowym kremem i kwaskową masą pomarańczową z pewnością urzeknie Was smakiem. Góra ciasta zwieńczona jest kruchymi herbatnikami i płynną, czekoladową polewą. Ten wypiek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom niezbyt słodkich deserów.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666244
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 73
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 518
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5724
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 975
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 258
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666244
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 73
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 518
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5724
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 975
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 258
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce łączymy żółtka z cukrem, następnie dodajemy po łyżce mąki. Na koniec do ubitych żółtek dodajemy pianę z białek. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Do rondelka wlewamy 400 ml mleka. Ustawiamy go na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu. W pozostałej części mleka rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy mąkę kukurydzianą. Składniki mieszamy i przelewamy do rondelka. Masę gotujemy cały czas mieszając do momentu uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji. Pod koniec do kremu dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii.
Ciepłą, ale nie gorącą masę przelewamy na upieczony, przestudzony biszkopt. Ciasto odstawiamy do stężenia.
Sok pomarańczowy przelewamy do niewielkiego garnka i podgrzewamy na małym ogniu. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i budyniem. Ubite składniki przelewamy do podgrzanego soku. Masę mieszamy, gotujemy do zgęstnienia. Następnie lekko przestudzoną, jeszcze ciepłą masę pomarańczową przelewamy na wierzch waniliowego kremu. Ciasto ponownie odstawiamy do stężenia.
Na górę ciasta wykładamy herbatniki (jeden obok drugiego).
Czekoladę łamiemy, wrzucamy do rondelka, wlewamy śmietankę, całość podgrzewamy do rozpuszczenia. Płynną czekoladą polewamy ciasto Lambada.
Przed podaniem Ciasto Lambada schładzamy przez około 30 minut w lodówce.