Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, mieciutkie ciasto, najlepiej zrobic dzien wczesniej
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6016
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6016
        
        
                Składniki
BISZKOPT: zoltka odzielic od bialek. bilaka ubic na sztywna piane. w 2. misce ubic zoltka na puszysta mase, dodawac po lyzce maki z proszkiem i cukru, wymieszac. mase zoltkowa przelozyc do ubitych, sztywnych bialek, delikatnie wymieszac drewniana lyzka. ciasto wylac do blaszki nasmarowanej olejem, piec ok 15 min w 180 stopniach (uwazac, zeby wierzch ciasta nie spiekl sie za bardzo)
KREM ZELOWY: z litra soku odlac 1 szklanke. w szklance soku rozrobic proszek budyniowy, reszte soku zagotowac, do gotujacego sie wlac rozrobiony proszek, gotowac do zgestnienia masy- tak jak budyn. goraca mase wylozyc na cieply jeszcze biszkopt, wyrownac. herbatniki namaczac w mleku i ukladac na goracej masie, docisnac, wystudzic.
KREM BUDYNIOWY: z pol litra mleka odlac pol szklanki, reszte mleka zagotowac z cukrem. w pol szklanki mleka rozrobic obie maki- pszenna i ziemniaczana, wlac do gotujacego sie mleka i ugotowac budyn. wystudzic. pol kostki margaryny ubic mikserem, dodawac do lyzce zimnego budyniu i ubijac dalej do otrzymania gladkiego kremu. krem wylozyc na warstwe herbatnikow.
POLEWA: ciemna czekolade rozpuscic na parze z 3 lyzkami oleju i 3 lyzkami mleka, polac nia rownomiernie ciasto. biala czekolade rozpuscic na parze z 2 lyzkami mleka i 2 lyzkami oleju, polac po ciemnej czekoladzie.