Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowe z rumowymi jabłkami i gruszką.

Ciasto makowe z rumowymi jabłkami i gruszką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 586

Dodano:

Odsłon: 2149

Szybkie do przygotowania....tylko piecze się długo :)

Składniki

  • KRUCHE CIASTO:
  • mąka 3 szkl.
  • cukier puder 2-3 łyżki
  • masło lub margaryna 20 dag
  • 2 jajka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • DODATKOWO:
  • masa makowa ( z puszki lub zrobiona własnoręcznie)
  • 3 jajka
  • jabłka ok. 1 kg
  • gruszki 2-3 ( średniej wielkości )
  • cukier biały lub brązowy ( do jabłek ilość wg. uznania)
  • rum 2-3 kieliszki
  • cynamon
  • masło 1 łyżka ( do podsmażenia jabłek z gruszkami )
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto makowe z rumowymi jabłkami i gruszką.

Przygotowanie

  1. Ze składników zagnieść kruche ciasto odstawić na chwilę do lodówki w tym czasie przygotować jabłka, gruszki i masę makową.

  2. Jabłka i gruszki obrać, pokroić ( jak się chce, u mnie - nie zgrabna kostka :)) podsmażyć na maśle chwilkę, posypać cukrem i cynamonem, dodać rum. Chwilkę podsmażyć.

  3. Do masy makowej dodać 3 żółtka ,białka ubić na sztywno i tez dodać do masy.

  4. Odkroić 3/4 ciasta, rozwałkować, wyłożyć dno formy-> połowa owoców ( bez powstałego soku)-> masa makowa-> owoce-> przykryć pozostałym ciastem.

    Piec w 190 st. ( góra- dół ) ok 50-60 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń