Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 679

Dodano:

Odsłon: 6315

Klasyka z dodatkiem orzechów pekan i lukrem z syropem klonowym. Bardzo proste do zrobienia, umila jesienne i zimowe dni.

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 0,5 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść posiekanych orzechów pekan
  • 400 g marchewki
  • Lukier:
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • ok. 5 łyżek syropu klonowego
  • + orzechy pekan do dekoracji
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowe

Przygotowanie

  1. Marchewkę obrać, obciąć końcówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ubić jajka z cukrem, wlać olej, dodać przesiane suche składniki i marchewkę, wymieszać krótko do połączenia składników. Piec ok. 45 minut w 180° w tortownicy o średnicy 27 cm (do suchego patyczka). Zostawić na kratce do ostygnięcia. Wymieszać składniki na lukier. Rozprowadzić po cieście, poukładać orzechy pekan. Przepyszne przez kilka dni. ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń