Do góry

Desery Przepis na:

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 214 Ocena: 1628

Dodano:

Odsłon: 1296

Wilgotne, aromatyczne, z dużą ilością orzechów i kremem z serka mascarpone

Składniki

  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajka - 3 szt
  • olej - 1/2 szklanki
  • tarta marchewka - 1,5 szklanki
  • posiekane orzechy włoskie - 150 g
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
  • SKŁADNIKI KREMU:
  • serek mascarpone - 250 g
  • słodzone mleko skondensowane - 150 g
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
ciasto marchewkowe

Przygotowanie

  1. W misce połączyć suche składniki ciasta, dodać jajka i olej, dokładnie wymieszać. Następnie dodać marchewkę i orzechy, ponownie wymieszać.

  2. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec 40-50 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.

  3. Do serka mascarpone stopniowo dodawać mleko skondensowane do uzyskania gładkiej masy.

  4. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć kremem. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń