Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe (bezglutenowe, bez laktozy)

Ciasto marchewkowe (bezglutenowe, bez laktozy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2710

Dodano:

Odsłon: 17450

Miało być po prostu marchewkowe, ale okazało się, że nasz gość ma uczulenie na gluten i laktozę. Mąkę pszenną zastąpiłam mąką gryczaną (w ogóle tego nie czuć), a ciasto po kilku dniach jest nadal miękkie i wilgotne. Pyszne po prostu. :)

Składniki

  • Ciasto: 4 jajka
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 350g marchewki
  • 200g mielonych migdałów
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 40g mąki gryczanej (lub pszennej)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)
  • Polewa: 1 białko
  • ok. 200g cukru pudru
  • 1 łyżka syropu migdałowego
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowe (bezglutenowe, bez laktozy)

Przygotowanie

  1. Formę keksówkę (30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170 stopni.

  2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywno. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Do żółtek dodać migdały i marchewkę oraz skórkę cytrynową.

  3. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy marchewkowej. Na koniec dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-55 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  4. Białko ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder, aż powstanie ciągnąca się polewa. Dodać syrop migdałowy. Rozsmarować na ostudzonym cieście.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mogla 09 października wyszło mi bardzo wilgotne i takie marcepanowe z lekką goryczką.. może moje migdały były nieodpowiednie i zamiast lepsza byłaby mąka migdałowa?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

daniela50 21 czerwca 2019 Nie pisze ile cukru do samego ciasta,ale dodałam według siebie , bo i tak go musiałam zamienić na ksylitol .Ciasto wyszło super. Wnuczek zadowolony.:)Dziękuję. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń