Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne ciasto długo zachowujące świeżość, przykryte budyniem z wiórkami kokosowymi
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1351
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 132
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 55
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1351
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 132
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 55
Składniki
CIASTO MARCHEWKOWE: W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy, aby przestygła. Jajka miksujemy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy do tego stopniową mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz wlewamy olej i rozpuszczoną margarynę. Całość miksujemy do połączenia składników. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski z ciastem wsypujemy startą marchewkę oraz jabłka i dokładnie mieszamy. Blachę (użyłam tej o wymiarach 26x38cm ) wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
BUDYŃ KOKOSOWY: Odrobinę mleka odlewamy do miski, wsypujemy do tego budynie i dokładnie mieszamy, aby proszek budyniowy się rozpuścił. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz wiórkami kokosowymi (wiórki muszą zmięknąć). Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy (energicznie mieszając), zagotowujemy i gorący krem wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Odstawiamy do ostygnięcia.