Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5196
Dodano: 06.09.2017
Odsłon: 28611
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
CIASTO MARCHEWKOWE: W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy, aby przestygła. Jajka miksujemy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy do tego stopniową mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz wlewamy olej i rozpuszczoną margarynę. Całość miksujemy do połączenia składników. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski z ciastem wsypujemy startą marchewkę oraz jabłka i dokładnie mieszamy. Blachę (użyłam tej o wymiarach 26x38cm ) wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
BUDYŃ KOKOSOWY: Odrobinę mleka odlewamy do miski, wsypujemy do tego budynie i dokładnie mieszamy, aby proszek budyniowy się rozpuścił. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz wiórkami kokosowymi (wiórki muszą zmięknąć). Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy (energicznie mieszając), zagotowujemy i gorący krem wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Futka 12 września 2017Zgłoś do usunięcia
Cudowne ciasto! <3 Od samego patrzenia pracują kubki smakowe! Niebo dla podniebienia :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 07 września 2017Zgłoś do usunięcia
A ja, kiedy robiłem pierwszy raz ciasto marchewkowe, byłem mądrzejszy od przepisu :P Jak marchewkowe, to helloł! Marchewki "cza"...zabić można było :PTwoje wygląda na idealne <3 Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 07 września 2017Zgłoś do usunięcia
Czy nie lepsze były by budynie na mleczku kokosowym ? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 06 września 2017Zgłoś do usunięcia
Budynie na pół litra mleka czy większe? Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz