Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne ciasto długo zachowujące świeżość, przykryte budyniem z wiórkami kokosowymi
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 784
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10373
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4701
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 784
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10373
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4701
Składniki
CIASTO MARCHEWKOWE: W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy, aby przestygła. Jajka miksujemy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy do tego stopniową mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz wlewamy olej i rozpuszczoną margarynę. Całość miksujemy do połączenia składników. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski z ciastem wsypujemy startą marchewkę oraz jabłka i dokładnie mieszamy. Blachę (użyłam tej o wymiarach 26x38cm ) wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
BUDYŃ KOKOSOWY: Odrobinę mleka odlewamy do miski, wsypujemy do tego budynie i dokładnie mieszamy, aby proszek budyniowy się rozpuścił. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz wiórkami kokosowymi (wiórki muszą zmięknąć). Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy (energicznie mieszając), zagotowujemy i gorący krem wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Odstawiamy do ostygnięcia.