Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-06-2015
najpyszniejsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Wilgotne, aromatyczne, przełamane delikatnym, niezamulającym kremem ... trudno mu się oprzec :-)
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2748
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 729
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 79
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2748
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 729
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 79
Składniki
Ciasto marchewkowe: Jajka zmiksować z cukrem na najmniejszych obrotach kilka minut, nie za długo żeby za bardzo nie napowietrzać. Cały czas miksując wlewać strumieniem olej, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę korzenną oraz skórkę startą z cytryny. Zmiksować do połączenia składników. Dodać marchewkę, z której należy odcisnąć sok i skórkę pomarańczową (jesli dodajemy rodzynki, to teraz je dodac). Wymieszać łyżką. Formę (24x24cm) wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temp. 170 stopni ok. 35-40 min. Upieczone ciasto wystudzić. Krem: Mascarpone i śmietanka musza być dobrze schłodzone. Mascarpone wymieszac z cukrem pudrem. Śmietankę ubić na sztywno. Dodawać ją do serka po łyżce, delikatnie mieszając. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wyrównać. Schłodzić w lodówce. Ze względu na krem przechowywać w lodówce. Smacznego :-)