Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowo-twarogowe z makiem

Ciasto marchewkowo-twarogowe z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1012 Ocena: 21154

Dodano:

Odsłon: 2405

Szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto marchewkowe z delikatnym aromatem cynamonu. Kto się skusi nie pożałuje.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 200 g
  • starta marchew 200 g
  • 3 jajka
  • cukier puder 90 g
  • olej rzepakowy 60 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( 8 g )
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • suchy mak 2 łyżki
  • szczypta soli
  • Masa twarogowa : twaróg z wiaderka 500 g
  • śmietana 18 % 1 pełna łyżeczka
  • 2 jajka
  • cukier puder 80-85 g
  • skrobia ziemniaczana 40 g
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowo-twarogowe z makiem

Przygotowanie

  1. Tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą.

    Twaróg zmiksować z resztą składników na gładką masę.

    Ciasto.
    Jajka ubić z solą i cukrem na puch.
    Wlać olej i wymieszać szpatułką.
    Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem.
    Dalej delikatnie mieszać już tylko szpatułką.
    Dodać startą marchew i mak, wymieszać.
    Do formy wylać 1/3 ciasta, wyrównać.

  2. Wylać połowę masy serowej, resztę ciasta i drugą połowę masy serowej.
    Piec w 170 C około 60 minut.

  3. Dobrze jak ciasto trochę ostygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń