Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do wykonania ciasto z dodatkiem masła migdałowego (można użyć masło orzechowe), w sam raz do popołudniowej kawy....
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17045
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2461
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4631
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1810
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17045
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2461
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4631
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1810
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Formę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie miksera wymieszać masło migdałowe, olej i kwaśną śmietanę. Dodać cukier i ubijać przez około 2 minuty. Wbijać po jednym jajku, miksować do połączenia składników.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wlać esencję waniliową i mleko. Całość dobrze wymieszać.
W misce połączyć espresso z proszkiem kakaowym, dodać około 1/3 przygotowanego ciasta, dokładnie wymieszać.
Do formy wlać około szklankę jasnego ciasta, następnie połowę ciasta kakaowego, pozostałe jasne ciasto i na wierzch ciasto kakaowe. Używając noża całość lekko przemieszać nadając marmurkowy wzór.
Piec przez 40-50 minut. Ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, odstawić na kilka minut, następnie wymieszać.
Ostygnięte ciasto polać czekoladową polewą, posypać płatkami migdałowymi.