Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do wykonania ciasto z dodatkiem masła migdałowego (można użyć masło orzechowe), w sam raz do popołudniowej kawy....
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Formę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie miksera wymieszać masło migdałowe, olej i kwaśną śmietanę. Dodać cukier i ubijać przez około 2 minuty. Wbijać po jednym jajku, miksować do połączenia składników.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wlać esencję waniliową i mleko. Całość dobrze wymieszać.
W misce połączyć espresso z proszkiem kakaowym, dodać około 1/3 przygotowanego ciasta, dokładnie wymieszać.
Do formy wlać około szklankę jasnego ciasta, następnie połowę ciasta kakaowego, pozostałe jasne ciasto i na wierzch ciasto kakaowe. Używając noża całość lekko przemieszać nadając marmurkowy wzór.
Piec przez 40-50 minut. Ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, odstawić na kilka minut, następnie wymieszać.
Ostygnięte ciasto polać czekoladową polewą, posypać płatkami migdałowymi.