Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Marysieńka -z kremem i orzechami

Ciasto Marysieńka -z kremem i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6458

Dodano:

Odsłon: 5190

pyszne i pięknie wyglądające ciasto z kremem i orzechami :-)

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm KAKAOWY BISZKOPT
  • -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1,5 łyżki kakao
  • -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • CIASTO Z ORZECHAMI
  • -200g orzechów włoskich posiekanych dość drobno -4 białka (żółtka odkładamy do kremu)
  • -3/4 szkl cukru -2 łyżki płynnego miodu (można podgrzać w mikrofali i ostudzić)
  • -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej -łyżka mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem
  • -4 żółtka (z ciasta orzechowego) -3/4 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • -2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej -1 opakowanie cukru waniliowego
  • -3 szklanki mleka -200g masła lub margaryny
  • DODATKOWO -1 tabliczka mlecznej czekolady -20g masła -3 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT KAKAOWY


    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno,dodajemy cukier i miksujemy chwilę do uzyskania błyszczącej masy,dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę,kakao,proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka) studzimy. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.

  2. CIASTO ORZECHOWE

    4 białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier-miksujemy. Następnie dodajemy orzechy,mąki,proszek do pieczenia oraz miód i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.Następnie przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i pieczemy na złoty kolor około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.


  3. KREM

    2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka-stawiamy na gazie. W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,mąkę,cukier,żółtka,cukier waniliowy i budyń -wylewamy a gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.
    Masło lub margarynę temp. pokojowa miksujemy na puch-dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy.-krem gotowy :-)

  4. Składanie ciasta rozpoczynamy od ciemnego biszkopta-na niego dajemy połowę kremu,potem ciasto orzechowe,potem drugą połowę masy,następnie drugi blat kakaowego biszkopta. Całość polewamy polewą (polewę przygotowujemy następująco: do miski nad kąpielą wodną dajemy połamaną czekoladę,masło oraz mleko-i co chwilę mieszamy do rozpuszczenia i połączenia)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń