Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto maślankowe "Wiewiórka"

Ciasto maślankowe Wiewiórka

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 7011

Dodano:

Odsłon: 10304

Ciasto jesienne nie tylko świąteczne. Ciasto keksowe, miękkie ale z chrupiącymi dodatkami, bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -10 jajek -500 g. cukru -750 g. mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -0,5 łyżeczki sody oczyszczonej -1 szklanka maślanki
  • -1 szklanka oleju
  • DODATKOWO:
  • -1 l. tartych jabłek z przetworów na szarlotki
  • -100 g. tartych orzechów włoskich
  • -100 g. skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • -aromat pomarańczowy
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -250 g. cukru pudru -ekstrakt cytrynowy -gorąca woda
  • DO POSYPANIA: -50 g. płatków migdałowych
  • ESY-FLORESY: -50 g. białej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto- Żółtka zmiksować z połową cukru. Przesiać tam mąkę z proszkiem i sodą. Mieszać łopatką, dolewając maślankę potem olej. Można jeszcze zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Następnie porcjami wmieszać w ciasto. Dodać resztę składników.Jabłka dałam ze słoika ale można zetrzeć świeże i odcisnąć. Wymieszać i wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Piec ok.1 godz. w 175 * C. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia.Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.

  3. Lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym i stopniowo minimalnie dolewanej gorącej wody, na lejącą papkę. Posmarować zimne ciasto.

  4. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.

  5. Dodatkowo polać w esy-floresy, roztopioną białą albo ciemną czekoladą. Wtedy płatki migdałowe będą lepiej przyklejone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń