Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z listkami mięty i bananem. Całość przykrywa błyskawiczny lukier miętowy, bez grama barwnika. Gorąco polecam.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2510
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 293
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 186
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2510
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 293
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 186
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Składniki
Tortownicę 20 cm smarujemy margaryną spód wykładamy papierem do pieczenia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z sodą. Banana z listkami mięty i sokiem z cytryny miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do ciasta. W miarę potrzeby dolewamy mleko, u mnie to były 4 łyżki.
18 listków mięty tniemy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy, pieczemy 20 minut w 180 C , potem jeszcze około 20 minut w 170 C.
Lukier. W młynku do kawy mielimy cukier z listkami mięty, następnie uzyskany zielony puder ucieramy z sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, ja posypałam jeszcze zielonymi opłatkami.