Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z listkami mięty i bananem. Całość przykrywa błyskawiczny lukier miętowy, bez grama barwnika. Gorąco polecam.
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8748
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 83
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8748
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 83
Składniki
Tortownicę 20 cm smarujemy margaryną spód wykładamy papierem do pieczenia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z sodą. Banana z listkami mięty i sokiem z cytryny miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do ciasta. W miarę potrzeby dolewamy mleko, u mnie to były 4 łyżki.
18 listków mięty tniemy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy, pieczemy 20 minut w 180 C , potem jeszcze około 20 minut w 170 C.
Lukier. W młynku do kawy mielimy cukier z listkami mięty, następnie uzyskany zielony puder ucieramy z sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, ja posypałam jeszcze zielonymi opłatkami.