Do góry

Desery Przepis na:

ciasto migdałowe

ciasto migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 1486

Dodano:

Odsłon: 829

Niezwykle łatwe do zrobienia ciasto, wystarczy wymieszać składniki. Bez ucierania, bez ubijania... Jeżeli do ciasta dodamy świeże maliny będzie jeszcze lepsze. Bardzo polecam.

Składniki

  • masło - 175 g
  • brązowy cukier - 175 g
  • jajka - 2 duże
  • skórka otarta z pomarańczy - 1 łyżka
  • mielone migdały - 150 g
  • mąka pszenna - 125 g
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • płatki migdałowe - 2 łyżki
  • dodatkowo masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
ciasto migdałowe

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

  2. Wszystkie składniki (oprócz płatków migdałowych) wymieszać dokładnie mikserem. Ciasto przełożyć do formy, posypać płatkami migdałowymi. Piec 40-50 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń