Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Milky Way to domowa wersja kultowej mlecznej kanapki - delikatne, waniliowe i kusząco czekoladowe. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, lekkiego, mleczno-waniliowego kremu i błyszczącej polewy czekoladowej. Każdy kęs przypomina smaku dzieciństwa - tę chwilę słodyczy, gdy otwierało się ulubioną przekąskę po szkole. Teraz można ją przygotować samemu, w wersji rodzinnej, na blaszce. Ciasto Milky Way to idealny popołudniowy deser, do kawy lub herbaty. Proste, a jednocześnie tak pyszne. Każdy z przyjemnością do niego wraca,
 
        Forma o wymiarach 25 x 21 cm, papier do pieczenia, mikser
 
         
         
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17408
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6672
 
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17408
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6672
 
         
         
                Składniki
Przygotuj biszkopt. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wsypuj cukier, następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką, żeby nie stracić napowietrzenia ciasta. Na końcu wlej wodę i olej, połącz składniki do uzyskania puszystego ciasta z pęcherzykami. Przełóż masę do formy 25 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) na ok. 40 minut.
W międzyczasie zrób nadzienie. Mleko zagotuj, wsyp cukier oraz cukry wanilinowe i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj mikserem na puch, dodaj mleko w proszku i powoli wlewaj ostudzone mleko z cukrem, aż powstanie gładka masa.
Wystudzony biszkopt wyjmij z formy i przekrój na pół. Jeden blat ułóż na paterze (lub pozostaw w formie wyłożonej papierem) i wysmaruj równomiernie masą mleczno-waniliową. Przykryj ją drugim blatem biszkoptu, lekko dociśnij i wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier i kakao, wymieszaj i podgrzej. Dodaj pokruszone kawałki czekolady i mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na końcu wlej śmietankę i wymieszaj. Odstaw, aby trochę ostygła.
Wyjmij ciasto z lodówki. Aksamitną polewą polej Milky Way z wierzchu i odstaw do lodówki, żeby stężało (co najmniej na kilka godzin, najlepiej na całą noc). Kolejnego dnia wyjmij i pokrój na kawałki.