Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4201

Dodano:

Odsłon: 4790

To ciasto idealnie sprawdza się gdy mamy nadmiar jabłek (a akurat u mnie na ogrodzie ich nie brakuje). Jest pracochłonne, ale za to bardzo smaczne. Ja przygotowanie placków z masami rozkładam sobie zawsze na dwa dni - w jeden dzień piekę blaty i gotuję np. budyń, a w drugi przekładam. Takie ciasto im dłużej poleży, tym jest smaczniejsze :)

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto miodowe: 2 szkl. mąki pszennej 10 dag cukru 15 dag masła
  • 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny
  • cukier waniliowy 2 łyżki masła galaretka (np. cytrynowa)
  • Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru
  • 200 g masła w temp. pokojowej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu
  • Poncz: sok grejpfrutowy rum
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem soli i cukru. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie miksujemy, a następnie przelewamy do blachy o wymiarach 25 x 25 i pieczemy ok 40 minut w 180*C.

  2. Przygotowanie ciasta miodowego: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód, śmietanę, mąkę z sodą. Wyrabiamy mikserem tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy łyżką na taką samą blachę, jak piekliśmy biszkopt. Blat miodowy pieczemy w 180*C przez 30 minut.

  3. Przygotowanie kremu budyniowego: na ogniu stawiamy 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej 1 szklance rozpuszczamy budyń, a następnie dodajemy do gotującego mleka. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy go z ognia i całkowicie studzimy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyń. Na końcu ucierania wlewamy sok z cytryny i rum.

  4. Przygotowanie masy jabłkowej: jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy razem z cukrem na maśle ok 15 minut. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (koniecznie poza palnikiem!).

  5. Biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto przekładamy w blaszce w kolejności: biszkopt - poncz - jabłka - ciasto miodowe - masa budyniowa - biszkopt - poncz. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń